Nie samym powietrzem człowiek żyje. Więc i na weselu coś zjeść trzeba a nawet jest to wskazane. Spróbuję przedstawić kilka pomysłów na, moim zdaniem, fajne menu weselne. Nie będą to gotowe zestawienia dań, które możemy położyć kucharzowi na stół i powiedzieć że to chcemy mieć podane na salę weselną, raczej chcę podać pojedyncze przykłady dań z różniących się menu z sal weselnych na Śląsku. A z racji, że nasze województwo jest bardzo różne kulinarnie, to wybór tych dań będzie bardzo odległy od siebie.

Ale zanim o konkretnych potrawach, zacznę od przywitania pary młodej w domu weselnych, tutaj w większości przypadków wygląda to podobnie, czyli para jest witana bochenkiem chleba z solą, jedyną różnicą bywa podawany „napój” czasem bywa to kieliszek wódki lub też kieliszek szampana czy białego wina. A teraz chyba najważniejszy posiłek na całym weselu czyli obiad. Tutaj jako pierwsze danie króluje znany dobrze wszystkich ze słyszenia i smaku rosół z makaronem, jest on podawany chyba we wszystkich domach przyjęć w których miałem okazje być, jeśli są jakieś które podoją coś innego to proszę o napisanie tego w komentarzu. Dobrze to przejdźmy do drugiego dania. Na hasło „śląski obiad” na myśl mam przychodzi chyba tylko jedno, czyli kluski śląskie z roladą i modrą kapustą. Ale na weselu wygląda to troszkę inaczej. Mamy wybór  możemy sobie zjeść to co kto lubi, czyli mamy do wyboru ziemniaki lub kluski, różne rodzaje sałatek, ze każdy znajdzie coś dla siebie i oczywiście pełen półmisek różnych mięs. Każdy może sobie wybrać, co lubi i ile chce. Warto też pomyśleć o osobach które które są wegetarianami, żeby nie musiały siedzieć i patrzeć jak inni jedzą. Takie rzeczy jak napoje powinny być cały czas dostępne dla gości, najlepiej jeżeli są one na stołach i goście nie muszą ich szukać po Sali. Troszkę inaczej wygląda sprawa z napojami gorącymi takimi jak kawa i herbata. Są dwie możliwości, albo kelnerzy nam podają do stołu, albo sami się obsługujemy. Jeśli chodzi o desery to tu też bywa różnie, choć wszędzie mamy do wyboru różnorakie ciasta, to możemy też mieć lody, różnego rodzaju musy, galaretki. W tym przypadku chyba niema większego znaczenia czy ślub odbywa się w Wiśle, Pszczynie czy Katowicach. Z dodatkowych ciepłych dań na Śląsku może spotkać Bouef Strogonow czy barszcz czerwony z uszkami. W regionach górskich, takich jak okolice Wisły, Ustronia możemy natrafić na regionalne potrawy takie jak między innymi kwaśnica.  Zimnych dań musimy się zaopatrzyć w sałatki , świeże warzywa takie jak pomidory, ogórki czy papryka, tak aby każdy mógł od czasu do czasu coś przekąsić. No i oczywiście pieczywo, najlepiej w paru gatunkach i sporą różnorodność wędlin, które powinny być stale donoszone w miarę potrzeb i apetytu gości. Do menu możemy też w pewnie sposób zaliczyć alkohol, najlepiej jeśli nie będzie to tylko wódka, ale tez piwo czy wino.

Teraz chyba największy problem, jak obliczyć ile jedzenia będzie mam potrzebne. Kierując się zasadą że lepiej jak trochę zostanie niż ma braknąć, zawsze jest tak że zostaje za dużo. No cóż na to pytanie to ja nie znam odpowiedzi. Jeśli chodzi o sale weselne, to oni już swojego doświadczenia ile jedzenia potrzeba, a jeżeli  robimy jedzenie we własnym zakresie to niestety zawsze robimy więcej i liczymy na to że dużo nie zostanie.

Teraz ile to wszystko kosztuje?? Koszt jest bardzo zróżnicowany, jeśli sobie zamówimy  catering to jest to koszt od 100zł za osobę w wzwyż. Jeśli natomiast będziemy robić wszystko na własną rękę to ta cena będzie troszkę niższa, ale na pewno nie znacząca. A więc sami musicie odpowiedzieć sobie co chcecie zjeść na weselu i czy warto jest to samemu robić, skoro w okolicy Bielska-Białej, Pszczyny, Tychów, Rybnika, Żor, Katowic i na Terenia całego Śląska jest mnóstwo firm które się tym profesjonalnie zajmują, a wcale nie mają wugurowanych cen.

Share →

5 Responses to Jak dobrze wybrać menu weselne?

  1. Majka napisał(a):

    Drogi Marcinie, pisząc “coś mocniejszego” miałam na myśli napoje skierowane dla osób pełnoletnich. Czyli jednym słowem chodziło mi o alkohol na weselu. Ale masz rację odpowiednie przyprawienie potraw jest bardzo ważne. Pozdrawiam

  2. Marcin napisał(a):

    Coś mocniejszego czyli ? Mam nadzieję że nie mowimy o soli i pieprzu? A może mocniejsze to znaczy cięższe? Tak czy owak pamiętajmy żeby z jedzeniem nie przesolić!

  3. Majka napisał(a):

    Moim zdanie trzeba zaufać starym sprawdzonym przepisom, czyli najlepiej tradycyjne weselne menu. Ślub to nie czas na eksperymenty, także kulinarne. Tutaj powinno być na ostatni guzik. Improwizacja na imprezie weselnej nie jest wskazana.
    Pozdrawiam

    • Kamil napisał(a):

      Maju a możesz napisać nam co dla Ciebie jest to tradycyjne menu weselne? I skąd jesteś? Bo wiadomo są różnice w nemu weselnym na Śląsku w zależności od regionu województwa.

    • Majka napisał(a):

      Jestem z Żor, a takim przykładowymi, tradycyjnymi potrawami na wesele według mnie są: rosół z makaronem, rolady śląskie, udka pieczone, kluski śląskie, ziemniaki, rożne surówki, wędliny, śledziki w oleju, jajka w majonezie, oczywiście pieczywo, świeże krojone warzywa, grzybki marynowane,barszcz z krokietem, ciasta, ciasteczka, oraz napoje w tym kawa i herbata. No i oczywiście coś mocniejszego, ale to najlepiej do wyboru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Sala weselna w Sosnowcu

Sosnowiec to duże miasto, w którym znajdziemy bogatą ofertę domów przyjęć i sal weselnych. Jeśli poszukujemy idealnego miejsca na nasze wesele, warto zerknąć na propozycje Śląskiego Poradnika Ślubnego.

Auto do ślubu - Bielsko-Biała

Samochód do ślubu - limuzyna klasyczna, retro, nowoczesny SUV, a może bryczka? Wybierz z nami samochód ślubny na Twoje wesele - ogłoszenia, komentarze, opinie i wiele innych - zobacz!

Auto do ślubu - Zabrze

Przepiękne limuzyny weselne w kolorze białym, samochody w stylu retro oraz nowoczesne pojazdy ślubne - zobacz oferty firm zajmujących się wynajmem pojazdów ślubnych w Zabrzu.