Jak używać owoców i warzyw do kontrolowania wagi?

Używanie większej ilości owoców i warzyw wraz z pełnymi ziarnami, chudym mięsem, orzechami i fasolą to bezpieczny i zdrowy sposób na utratę lub utrzymanie wagi. Ponadto diety bogate w owoce i warzywa mogą zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka i innych chorób przewlekłych. Owoce i warzywa w diecie dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, błonnika i innych substancji, które są ważne dla dobrego zdrowia.

Aby schudnąć, musisz jeść mniej kalorii niż zużywa organizm.

Nie musi to koniecznie oznaczać, że musisz jeść mniej. Możesz tworzyć niskokaloryczne wersje niektórych swoich ulubionych dań, zastępując niskokaloryczne owoce i warzywa zamiast wysokokalorycznych składników. Woda i błonnik w owocach i warzywach dodadzą objętości Twoim potrawom, dzięki czemu możesz jeść taką samą ilość jedzenia przy mniejszej ilości kalorii. Większość owoców i warzyw ma naturalnie niską zawartość tłuszczu i kalorii i jest sycąca.

Proste sposoby na ograniczenie kalorii i spożywanie większej ilości owoców i warzyw w ciągu dnia.

 

Śniadanie: Zacznij dobrze dzień.

Zastąp szpinakiem, cebulą lub grzybami jedno jajko lub pół sera w porannym omlecie. Warzywa dodadzą objętości i smaku potrawie przy mniejszej ilości kalorii niż jajko czy ser.
Zmniejsz ilość płatków w misce, aby zrobić miejsce na pokrojone banany, brzoskwinie lub truskawki. Nadal możesz zjeść pełną miskę, ale z mniejszą ilością kalorii.

Rozjaśnij swój lunch.

Zastąp warzywa, takie jak sałata, pomidory, ogórki lub cebula 2 porcje sera i 2 porcje mięsa w kanapce, wrapie lub burrito. Nowa wersja zapewni Ci mniej kalorii niż oryginał.

Wymień 2 porcje mięsa lub 1 szklankę makaronu w zupie na bulionie 1 filiżanką posiekanych warzyw, takich jak brokuły, marchew, fasola lub czerwona papryka. Warzywa pomogą Ci najeść się, więc nie przegapisz dodatkowych kalorii.

Obiad.

Dodaj 1 szklankę pokrojonych warzyw, takich jak brokuły, pomidory, dynia, cebula lub papryka, jednocześnie wyjmując 1 szklankę ryżu lub makaronu z ulubionego dania. Danie z warzywami będzie równie satysfakcjonujące, ale będzie miało mniej kalorii niż ta sama ilość w wersji oryginalnej.

Przyjrzyj się uważnie swojemu talerzowi obiadowemu. Warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste powinny zajmować największą część Twojego talerza. Jeśli tak się nie stanie, zastąp część mięsa, sera, białego makaronu lub ryżu roślinami strączkowymi, brokułami gotowanymi na parze, szparagami, zieleniną lub innym ulubionym warzywem. Zmniejszy to całkowitą ilość kalorii w posiłku bez zmniejszania ilości spożywanego jedzenia. ALE pamiętaj, aby użyć zwykłego lub małego talerza – nie talerza. Liczy się całkowita liczba kalorii, które spożywasz, nawet jeśli duża ich część pochodzi z owoców i warzyw.

Zdrowe przekąski

Większość planów zdrowego odżywiania pozwala na jedną lub dwie małe przekąski dziennie. Wybór większości owoców i warzyw pozwoli Ci zjeść przekąskę zawierającą tylko 100 kalorii. Warto mieć również swój ogród i samemu hodować warzywa oraz owoce.